Aandacht voor Afscheidsfotografie op tv en radio

Wat mooi en goed, de aandacht op radio en tv voor Afscheidsfotografie!
In het NOS journaal op zondag 19 augustus op tv vertelde dhr. Barendsen op een heldere, open manier over zijn ervaringen met rouwfotografie.
Maandag 20 augustus werd o.a. Bouke Canaan, een bekende in de wereld van de rouwfotografie, geïnterviewd op de radio.
En het is echt niet overbodig deze aandacht.

 

Onbekend

Tweeënhalf jaar geleden vatte ik het idee op om met Afscheidsfotografie mijn brood te gaan verdienen. In mijn eerste blog heb ik daarover geschreven.
Voor mijn bedrijfsplan heb ik toen enkele fotografen benaderd om een beeld te krijgen of ik inderdaad mijn brood met Afscheidsfotografie zou kunnen verdienen. Een van de reacties was toen: “als je mazzel hebt misschien een klein korstje”.
Toch ben ik gestart met Afscheidsfotografie, maar wel gecombineerd met andere vormen van fotografie. Want het is inderdaad zo dat Afscheidsfotografie nog steeds als vreemd ervaren wordt. Het is zelfs zo dat er nog uitvaartondernemers zijn die vinden dat er geen vraag naar is en het dus niet aanbieden. Dat is een beetje een kromme redenatie, want veel mensen hebben nog nooit van de mogelijkheid van Afscheidsfotografie gehoord en als degene die met hen de uitvaart voorbereid de mogelijkheid niet ter sprake brengt zal er zeker geen gebruik van gemaakt worden.

Daarom was ik aangenaam verrast door de uitzendingen op tv en radio. Het is goed om aandacht te besteden aan de meerwaarde van Afscheidsfotografie, want dat kan het zeker hebben.

Meerwaarde

De meerwaarde kan liggen in steun bij de persoonlijke verwerking van het verlies. Op de momenten dat er behoefte aan is kunnen de foto’s er nog eens bij gepakt worden.
De meerwaarde kan er ook zijn voor erg jonge kinderen die nog niet goed doorhebben wat er gebeurt, maar die daar later rustig met behulp van een fotoreportage bij stil kunnen staan.
Of voor nabestaanden die niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn.

Voor mijn zomervakantie mocht ik een afscheidsceremonie voor een crematie fotograferen. De man was overleden en zijn echtgenote wilde de plechtigheid in de aula vast laten leggen.
Zij wilde graag een fotoalbum op groot formaat, omdat haar moeder van ruim 90 jaar, die niet bij de plechtigheid aanwezig kon zijn, de foto’s anders niet goed kan zien.

Bij een andere reportage zag de echtgenote dat de mensen na het vertonen van een videopresentatie zaten te klappen. Dat had zij niet bewust ervaren. Iets kleins, maar met een gevoelige toon die zij op deze manier toch meekreeg.

Vragen?

Ik hoop dat de uitzendingen op tv en radio voor wat meer bekendheid zorgen en mocht het vragen opgeroepen hebben, u kunt mij altijd bereiken via het contactformulier, via info@gerardkampfotografie.nl of op 0630620152 en uw vragen stellen.