Afscheidsfotografie als late roeping

Na het grootste deel van mijn werkzame leven in de gezondheidszorg te hebben gewerkt vind ik het tijd voor wat anders. Dit besluit is niet geheel spontaan tot stand gekomen. Uiteindelijk ben ik er wel blij mee dat er iemand, hoog in de boom van de organisatie waar ik werkte, ruim 2½ jaar geleden besloot een kleine reorganisatie door te voeren.
In het verleden koos ik eigenlijk altijd voor de wat hectische banen: intensive care, opname afdeling psychiatrie, management? Allemaal mooi en dankbaar werk, maar ook werk dat je niet even in de ‘ontspannen stand’ kan doen.

Intieme momenten

En nu doe ik het weer. Waarom ga ik niet vogeltjes fotograferen, of gebouwen, of stillevens? Bij mij wordt het Afscheidsfotografie. Per definitie droeve omstandigheden.

Ik vind het mooi om wat voor mensen te kunnen betekenen in moeilijke periodes. Met Afscheidsfotografie kan ik dat. Het is een voorrecht om een heel klein deel uit te mogen maken van toch zeer intieme momenten. Als ik daarvan een mooie reportage met de juiste foto’s van de juiste momenten kan maken, geeft dat veel voldoening.

Bijna twee jaar geleden ben ik serieus gaan onderzoeken of Afscheidsfotografie een bron van inkomsten zou kunnen zijn. Volgens mij is het antwoord JA met een maar. Afscheidsfotografie is namelijk best emotioneel belastend. Daarom beperk ik mij niet tot Afscheidsfotografie.

Jaaropleiding fotografie

Tijdens de jaaropleiding bij Fotoschool Keistad heb ik gemerkt dat Portretfotografie en Bedrijfsfotografie mij ook goed liggen. Ik vind het een uitdaging om een portret naar wens te maken en ik vind het leuk om op plekken te komen waar ik anders nooit zou komen.

Uiteindelijk ben ik er blij mee dat het balletje rolt zoals het rolt. De inschrijving bij de KvK is een feit, het verzoek voor een startperiode ligt bij de UWV, de website staat er, aan het netwerk wordt gewerkt.

Met veel inzet en een beetje geluk moet het gaan lukken om, officieel vanaf januari 2018, tenminste de broodmaaltijd te verdienen terwijl mijn vrouw hoofd kostwinner wordt.