Waarom afscheidsfotografie

Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg heb ik met regelmaat ernstig zieke en stervende mensen met hun naasten begeleid. Ik heb dat altijd als een van de mooiste en dankbaarste aspecten van mijn werk ervaren. Als Afscheidsfotograaf kan ik die ervaring goed gebruiken. Ik weet hoe ik mij betrokken, met aandacht, maar ook met de juiste afstand moet bewegen in dergelijke emotionele situaties.

Als Afscheidsfotograaf streef ik er naar om mensen een mooi en passend aandenken mee te geven van een, meestal, emotionele periode.

Dit is een aandenken in de vorm van foto’s, gemaakt met respect en gevoel voor de situatie en bijpassende emoties.

Image

Wat is afscheidsfotografie

Afscheidsfotografie gaat voor mij over alles wat u er onder verstaat.

Enkele voorbeelden zijn:

  • uitvaartfotografie
  • een reportage voor verwacht overlijden
  • afscheid voor/van een gepland overlijden
  • een reportage voor een ingrijpende operatie
Image
The eye should learn to listen before it looksRobert Frank

Waarom een uitvaart fotograferen

Op de dag van de uitvaart gaat veel langs de nabestaanden heen. Omdat men op zo’n emotionele dag nooit alles opneemt, kan het waardevol zijn om op een later moment aan de hand van foto’s eens terug te kijken wie er allemaal waren, hoe alles er uit zag, hoe het verliep. Soms alleen voor jezelf, soms om met anderen nog eens terug te kijken. Of voor kinderen die nu nog te jong zijn om te bevatten wat er gebeurt, of voor het verre familielid aan de andere kant van de wereld die echt niet aanwezig kon zijn.

Werkwijze tijdens uitvaartfotografie

Naar gelang de behoefte kan een fotoreportage van een uitvaart bestaan uit een registratie van: de condoleancebijeenkomst, de uitvaartplechtigheid in een kerk, uitvaartcentrum of anderszins, een bijeenkomst na de plechtigheid, het sluiten van het graf, plaatsing van de steen, het uitstrooien van de as. Bij uitvaartfotografie laat ik over het algemeen mijn flitser in de tas en probeer ik onopvallend aanwezig te zijn. Ik vind het dan ook een mooi compliment als ik achteraf hoor dat men mijn aanwezigheid niet opgemerkt heeft.

Image

Verwacht of gepland overlijden

Een overlijden komt niet altijd onverwacht. Vaak ziet men het door ziekte aankomen en soms wordt er voor gekozen het sterven niet langer uit te stellen. Desondanks kan dit een waardevolle tijd zijn, waar je op een later moment nog eens rustig bij stil wilt staan. In overleg met jullie leg ik afgesproken momenten op een waardige wijze vast, zodat jij als nabestaande straks iets hebt om nog eens terug te kijken als je daar behoefte aan hebt.
Image

Een medische ingreep


Helaas is een ingrijpende operatie als gevolg van een ziekte soms niet te voorkomen. Soms wordt preventief tot een operatie besloten, om op die manier het risico op ziekte door erfelijke belasting te verkleinen, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van borstkanker. Misschien wil jij, vóór de bewuste ingreep op een mooie, respectvolle manier gefotografeerd worden. Ik bekijk graag samen met jou wat daarvoor de mooiste manier is, of misschien heb je al een idee.
Image
Image
Image
Image

Wat klanten zeggen

Mijn schoonvader wilde terug kunnen kijken op de zwaarste dag van zijn leven. Na bijna 50 jaar getrouwd te zijn is zijn grote liefde Alie overleden. Hij was bang dat hij door zijn grote verdriet een stuk zou missen van deze zwarte dag en heeft de wens uitgesproken om een fotograaf hierbij aanwezig te hebben die alles zou vastleggen. Om later op de foto’s alle momenten terug te kunnen zien.

Omdat het op vrij korte termijn was ben ik via, via bij Gerard Kamp terecht gekomen. Tijdens het eerste bezoek voelde het contact al goed. Vol respect naar ons toe. Gerard heeft de hele fotoreportage gedaan van het condoleren, begrafenis en het samenzijn erna om alle momenten en herinneringen aan mijn schoonmoeder vast te leggen.

Zelf ideeën aanbrengen was geen probleem, zo kon je zelf ook mee beslissen wat voor soort foto’s je wilde. Het eindresultaat is heel bijzonder, hoe triest deze dag voor ons is geweest, de foto’s zijn heel mooi geworden. We kunnen er zonder al te veel verdriet naar kijken omdat ze zo puur en indrukwekkend zijn geworden. We hadden niet kunnen bedenken dat je 'blij' kunt zijn met een fotoreportage van een begrafenis.

Dankzij Gerard is deze gebeurtenis op mooie wijze vastgelegd. Gerard is een rustige en vriendelijke man, prettig in de omgang en zijn aanwezigheid hebben wij nagenoeg niet opgemerkt.
Gerard bedankt.