Voor de klas

Les geven

Het begon met  het meewerken aan een pilot in Nijkerk, daarna op een basisschool in Leusden en de afgelopen weken heb ik les gegeven op 4 basisscholen in Scherpenzeel. Natuurlijk zijn het fotografielessen. Twee lessen van anderhalf uur, echt de basis. Geen technische zaken als belichtingsdriehoek, soorten lenzen en dergelijke. Wel over waar je het beste kan gaan staan, wat er in het kader komt, hoe je dat kan beïnvloeden en dergelijke.

Enthousiast

Wat is dat leuk om te doen! Vrijwel alle leerlingen zijn enthousiast. Dat komt natuurlijk ook door de opzet van de les. Er wordt namelijk niet alleen geluisterd en gekeken, maar ook geoefend. Mijn les is de enige les waarbij ze hun mobiel in de hand mogen houden of een echt fototoestel natuurlijk.

Verschillende scholen

Op de ene school start de ochtend en middag met een aantal rituelen, waarna met het lesprogramma begonnen wordt. Op de andere school komen de leerlingen de klas binnen, geven de docent een hand en kunnen ze kort hun verhaaltje kwijt, waarna vrijwel meteen  met het lesprogramma gestart wordt. Op de ene school zie ik een juf snelwandelend naar haar klas “lopen”, want er mag niet op de gangen gerend worden en dan kan je als juf niet het slechte voorbeeld geven. Op de andere school rennen leerlingen na de pauze de hal door naar de klas of wc. In de ene school zijn de leerlingen heeel stil als er les gegeven wordt. Op de andere school wordt op iedere vraag van mij gereageerd en komen er spontaan vragen en voorbeelden uit de groep.

Ondertussen heb ik zes verschillende scholen meegemaakt. Naast het lesgeven vind ik het ook interessant en leuk om te zien hoe het overal werkt.

Alle kinderen reageren hetzelfde

En wat dan mooi is om te zien: ondanks dat alle scholen zo verschillend zijn, reageren alle leerlingen precies hetzelfde. Overal zie ik kinderen die het moeilijk vinden van hun mobiel af te blijven. Zodra zij hun mobiel of camera in de hand hebben en naar buiten mogen voor een opdracht maken ze gelukkig allemaal lawaai en lopen en rennen ze door elkaar heen op zoek naar het beste plekje voor een foto, ook al voldoet dat echt niet altijd aan de opdracht, want stiekem snel een paar foto’s van je beste vriendin of vriend maken blijft verleidelijk.

Ruimte in de agenda

Helaas komt aan al het leuke ook een einde. Maar het mooie is: ik heb weer ruimte in mijn agenda!  Dus als er scholen zijn die ook graag een paar leuke fotografielessen willen hebben; laat het mij weten, ik kom graag langs.